Årsresumé 2023

Tiden går fort och snart har en hel månad av 2024 redan passerat. År 2023 innehöll flera förändringar inom juridiken. Bland annat förlängdes EU:s massflyktsdirektiv (”massflyktsdirektivet”) till 2025. Massflyktsdirektivet aktiverades den 4 mars 2022 med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Direktivet ger personer som flyr från Ukraina rätt att uppbära ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. Direktivet ger både ukrainska medborgare och personer med skyddsstatus som har lämnat Ukraina rätten att få hjälp med kost och logi, grundläggande vård, skolgång för barn, visst ekonomiskt bistånd i Sverige samt rätten att arbeta. Uppehållstillstånd beviljade under 2023 gäller fortsatt till mars 2024 men i och med massflyktsdirektivets förlängning kan nu flyktingar från Ukraina ansöka om förlängning.

Vad gäller arbetstillstånd har nya krav för inkomst för försörjning börjat gälla från och med den 1 november 2023. Kravet för att få arbetstillstånd uppgår efter förändringen till 80 % av den aktuella medianlönen i Sverige. Den senaste uppdateringen av medianlöner i Sverige gjordes den 20 juni 2023 och visade då att den aktuella medianlönen i Sverige låg på 34 200 kr. Det höjda inkomstkravet innebär därmed att månadslönen för den sökande av arbetstillstånd måste uppgå till minst 27 360 kr per månad och utöver detta vara i nivå med kollektivavtal eller praxis inom branschen.

Inom området legaliseringar och bestyrkanden har följande hänt. I oktober publicerades SOU 2023:42 Ett modernare regelverk för legalisering, apostille och andra former av intyganden. Utredningen ligger just nu ute på remiss och svaren ska ha kommit Utrikesdepartementet (”UD”) tillhanda senast 2 februari 2024. Utredningen behandlar bl.a. frågor om digitalisering, vilka typer av dokument som kan legaliseras, hur legaliseringar kan utfärdas samt införande av e-apostille.

Haagkonventionen för apostille (”Apostillekonventionen”) utökades med tre länder under 2023 då Senegal, Pakistan och Kina inträdde i samarbetet. Det innebär att dokument till dessa länder nu kan förses med apostille och därmed slippa processen att gå till UD legaliseringar och därefter ambassad. Observera att det dock alltid är mottagaren som avgör om det räcker med apostille.

Under 2024 kommer ytterligare två länder ansluta sig till apostillekonventionen. Först ut är Kanada som blev deltagare den 11 januari i år och den 5 juni ansluter sig även Rwanda. Det betyder att totalt 126 deltagande länder kommer vara anslutna till apostillekonventionen efter Rwandas inträde i sommar.

Nu blickar vi framåt och ser fram emot ett gott och givande samarbete med såväl nya som gamla kunder.  

Föregående
Föregående

Ny medarbetare

Nästa
Nästa

Avvikande öppettider 2024